menu
Word Lid
Vlaams Belang voert net voor Lendeleedse gemeenteraad actie tegen Ventilus

Vlaams Belang Lendelede heeft donderdagavond net voor de gemeenteraad actie gevoerd tegen een bovengrondse Ventilus-verbinding.

Valentijn Dumoulein 28-04-23, 09:52 Laatste update: 28-04-23, 13:38


    De leden van de partij ontvouwden een spandoek net voor de start van de zitting. “We kanten ons tegen het aangekondigde Ventilustracé dat door Lendelede zal passeren”, vertelt Jo Vansteenkiste. “Het traject van deze nieuwe hoogspanningslijn zal grotendeels bovengronds zijn en het leven van verschillende gezinnen en bedrijven grondig beïnvloeden. Met de mogelijke gezondheidsrisico’s houdt de Vlaamse regering geen rekening. Voor ons staat gezondheid en het landschapsbehoud centraal. We eisen daarom dat het traject ondergronds loopt.”

    Raadsman

    De gemeente Lendelede kondigde eerder deze week al aan dat het een advocaat zal aanstellen. “We zijn zwaar aangeslagen omdat onze gemeente zwaar getroffen is”, reageert burgemeester Carine Dewaele (CD&V). Het eerste overleg met een raadsman staat volgende week gepland. Op 22 mei is er een plenaire vergadering in Brugge waar alle instanties en gemeentes een advies kunnen uitbrengen. Daarna volgt een openbaar onderzoek rond het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan.

    Oppositiepartijen N-VA en Trots op Lendlee sluiten zich aan bij het protest, maar hekelen dat de gemeente al op eigen houtje communiceerde. “Het ging een krachtiger signaal zijn om te tonen dat we over de partijgrenzen heen eenduidig tegen een bovengrondse Ventilus-verbinding op ons grondgebied zijn”, menen Marnic Vandenbroucke (N-VA) en Francis Bonte (Trots op Lendlee).

    ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF