menu
Word Lid
Stil protest bij Ventilus-infomoment in Izegem

Enkele omwonenden, burgerplatformen en Vlaams Belang hielden donderdagnamiddag een stil protest aan kasteel Wallemote in Izegem. Daar vond een Ventilus-infomoment voor getroffen omwonenden plaats. Ze hekelden dat niet alle betrokkenen uitgenodigd werden.

Valentijn Dumoulein 14-09-23, 18:00 Laatste update: 14-09-23, 18:09

Lees meer over Ventilus in ons dossier.

Binnenkort volgen er zeven openbare infomomenten rond het Ventilus-project, waarbij energie van windmolenparken aan zee via een nieuwe hoogspanningslijn naar het binnenland wordt gebracht. Donderdag vond er in kasteel Wallemote echter al een klein infomoment van het Departement Omgeving plaats voor enkele betrokkenen. Enkel inwoners die in de toekomst binnen de 0,4 microTesla-zone zullen wonen konden zich inschrijven. Dat stootte enkele burgerplatformen, andere omwonenden en Vlaams Belang zo tegen de borst dat ze besloten een stil protest met spandoeken aan het kasteel te voeren.

“Selectieve uitnodiging”

“Deze selectieve uitnodiging van omwonenden vinden we allesbehalve correct”, vinden Jo Vansteenkiste en Korneel Verleden. “Deze beperkte invitatielijst roept vragen op over de transparantie en eerlijkheid van het proces. Mensen die buiten deze zone wonen, zelfs mensen die pylonen op hun grond zullen hebben zonder hun woning in de buurt, werden niet uitgenodigd hiervoor. Onbegrijpelijk.”

Het Departement Omgeving kadert de kwestie. “Er is gekozen om alle mensen die woningen of bedrijven betrekken die binnen de 0,4 microTesla zone komen te liggen, persoonlijk in te lichten. Voor wie er woont of werkt, speelt er namelijk een bezorgdheid over mogelijke gezondheidseffecten. Als Departement vinden wij het belangrijk deze mensen persoonlijk in te lichten”, reageert woordvoerster Ann Heylens. “Voor landbouwers of anderen wiens grond in deze zone ligt, spelen er wellicht niet meteen gezondheidsvragen. Diverse onderzoeken hebben ook aangetoond dat er geen effecten zijn voor gewassen of dieren. Zij kunnen met hun vragen terecht op de infomarkten die binnenkort van start gaan. Ook daar zullen onze experten aanwezig zijn om vragen te beantwoorden. Deze manier van werken is niet uitzonderlijk. Ook voor andere openbare onderzoeken gaat het Departement op die manier tewerk.”

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF