Word Lid
menu
Word Lid

Home / Nieuws / Elke inwoner moet de gemeenteraad live kunnen volgen!

Elke inwoner moet de gemeenteraad live kunnen volgen!
Lokaal @ Vlaams Belang

Vlaams Belang Lendelede wil dat de gemeenteraad live te volgen is voor elke inwoner van Lendelede. Enkel zo voer je een transparant beleid en breng je de lokale politiek dichter bij de burgers.

Tijdens de gemeenteraad op donderdag 23 september ontstond een discussie over het livestreamen van de gemeenteraad. Het gemeentebestuur blokte het voorstel af en beargumenteerde hun veto met het dure prijskaartje dat vasthangt aan een livestream. “Er werd op een bepaald moment gesproken over een bedrag van €40.000 euro, wat uiteraard absurd is”, zegt Jo Vansteenkiste, voorzitter Vlaams Belang Lendelede.

Na enig opzoekwerk en navraag blijkt dit bedrag volledig uit de lucht gegrepen en lijkt het wel een manoeuvre van het gemeentebestuur om de gemeenteraad zo ver mogelijk van de burgers af te houden. Volgens Vlaams Belang Lendelede ligt de kostprijs in werkelijkheid heel wat lager. Een prijsofferte zou alvast meer duidelijkheid brengen, maar blijkbaar is deze nog niet voor handen.

Volgens Vlaams Belang valt zelfs het bedrag van €40.000 nog in het niets bij wat het gemeentebestuur al heeft gedaan van ondoordachte uitgaven. Aan Hoeve Vercaemer spendeert het gemeentebestuur €150.000 euro, waarbij er tot op vandaag nog altijd geen duidelijkheid is waarvoor het gebouw zal dienen. Voor de heraanleg van 1 straat betaalt het gemeentebestuur €33.000 aan een architect, terwijl het project op zich nog eens €150.000 zou kosten. Voor het terugkopen van een stuk grond van Leiedal, dat het gemeentebestuur eerder verkocht had aan Leiedal, betaalt het gemeentebestuur nog eens €200.000.

“Transparantie in het beleid van een gemeentebestuur is noodzakelijk. Zeker aangezien het vertrouwen in de politiek zienderogen daalt bij de bevolking. Zo heeft slechts 44% van de Lendeleedse inwoners nog vertrouwen in het gemeentebestuur, konden we lezen in een onderzoek van Agentschap Binnenlands Bestuur. Een gemeenteraad toegankelijk maken voor elke inwoner lijkt ons dan ook noodzakelijk en logisch. Elke inwoner moet de gemeenteraad live kunnen volgen. Vlaams Belang is voorstander van meer inspraak van de burgers, maar in Lendelede wil het gemeentebestuur de gemeenteraad zelfs zo ver mogelijk weghouden van de inwoners. Dit is onverantwoord en beschamend”, besluit Vansteenkiste.